Туздун ордуна кайсы азыктарды колдонсо болот? Адистердин кеңеши

© Sputnik / Алексей Филиппов / Медиабанкка өтүүРесторанда кинзаны даядоо учурунда. Архив
Ресторанда кинзаны даядоо учурунда. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 02.04.2024
Жазылуу
Буга чейин кыргызстандыктар тузду нормадан 3,5 эсе көп жешери маалымдалган.
БИШКЕК, 2-апр. — Sputnik. Ооруларды алдын алуу жана мамлекеттик санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаменти күнүмдүк рациондон тузду азайтуу үчүн аны кайсы азыктар менен алмаштырса болорун түшүндүрдү.
Мындан тышкары, департамент ал азыктарды кантип пайдалануу керектигин айтып берген. Буга чейин кыргызстандыктар тузду нормадан 3,5 эсеге көп колдонору маалымдалган.
Төмөнкү азыктар менен туздун өлчөмүн азайтсаңыз болот.

Уксус жана лимон ширеси

Даам сезгич органдарды алдоонун ыкмаларынын бири – туздуу даамды кычкыл даамга алмаштыруу. Салатка, шорпого лимон ширесин кошсоңуз тузу жок экенин эч ким байкабайт. Цитрус балык менен өзгөчө даамдуу деп эсептелет. Салат үчүн лимонду гана эмес, апельсинди да колдонсоңуз болот. Анын ширесин зайтун майы менен аралаштырып, соя соусун кошсоңуз баштапкы даамдан тышкары, кошумча С витаминин аласыз.

Көк чөптөр жана татымалдар

Тамакка көк чөптөрдү кошуңуз. Укроп, петрушка, кинза, райхан, пияз. Бул көк чөптөрдү кургатып алып да тамакка кошсо болот. Ал эми өнөр жайдан даярдалган татымалдардын курамында туз бар. Эстрагон, розмарин, сарымсак, орегано, паприка, зире, шалфей, кумин, кориандр жана калемпирди да колдонуу сунушталат. Бул татымалдар тамакка өзгөчө даам берип, тузга болгон муктаждыкты азайтат.

Кургатылган жашылчалар

Жашылча кенен кезде аны кургатып алып, зарыл болгондо тамакка кошсоңуз болот. Аларда ар кандай деңгээлде натрий хлориди бар жана кургатуу учурунда анын целлюлозадагы концентрациясы бир нече эсе көбөйүп, витаминдер жана микроэлементтер дагы сакталат. Сабиз, помидор, болгар калемпирин кургатсаңыз шорпоңуз жана ысык тамактарыңыз ден соолукка пайдалуу болот.
"Үй шартында сельдерей тузун жасоо мүмкүн. Анын тамырын тазалап, майда туурап, мешке кургатып, андан кийин блендерден күкүм кылып өткөрүңүз. Кааласаңыз башка татымалдарды жана башка кургатылган жашылчаларды кошуңуз. Бул татымалды каалаган тамакка колдоно берсе болот. Адамдын даам сезгичтери бара-бара адаптацияланарын унутпаңыз. Тузду аз колдонууга көнүп калсаңыз тамактан көбүрөөк ырахат алып, даамды жакшы сезе баштайсыз", — деп айтылат маалыматта.
Кумшекер. Архивдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 10.03.2024
Бир күндө канча туз же шекер жесе болот? Бишкектик дарыгерлердин кеңеши
Жаңылыктар түрмөгү
0