Бузулуп кеткен тамак-аш ракка себепчи болушу мүмкүн. Адистин эскертүүсү

© Sputnik / Петр Чернов / Медиабанкка өтүүГамбургер. Архив
Гамбургер. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 17.06.2021
Жазылуу
Адистин билдиргенине караганда, боорго зыянын канцерогендик таасири бар делген афлатоксин тийгизет, ал тамакты көгөртүп жиберген жөндөмгө ээ.
БИШКЕК, 17-июн. — Sputnik. Көгөрүп, ачып, жыттанып кеткен тамак-ашта ар кыл ооруларды, анын ичинен онкологиялык илдетти чакырган микроорганизмдер көбөйүп кетет. Бул туурасында онколог-дарыгер Суна Исакова айтып бергендигин "Известия" жазды.
Адистин билдиргенине караганда, боорго зыянын канцерогендик таасири бар делген афлатоксин тийгизет, ал тамакты көгөртүп жиберген жөндөмгө ээ. Бул зат дан азыктарында, токой жаңгактарында, сүттө болот. Биз бул азыктардын узак туруп калганда көгөрүп кеткендигине күбө болуп жүрөбүз.
"Токсин кан тамыр аркылуу боорго түшөт дагы, андагы клеткалардын ДНКларын жабыркатып, мутацияны чакырат. Бул клеткалардын шишикке айланышына алып келет, ал эми афлатоксин менен өтө катуу уулануу адам өмүрүн кыйышы мүмкүн", — деген Исакова.
Жашылча жемиштер. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 25.12.2020
Рак менен оорубаш үчүн кайсы азык, тамактардан баш тартуу керек? Иликтөө
Кээ бир учурда ал азыктарга аталган зат түшүмдү жыйнап жатканда жугуп калышы мүмкүн. Зыяндуу нерсени бул жерге кемирүүчүлөр түрүнө кирген жаныбарлар же канаттуулар алып келери да айтылган.
Адистин айтымында, афлатоксинди жеп алуу тобокелдиги тамак ичүү режимин бузуп же азайтууга алып келет. Исакова аталган токсин кездешпеген башка көк даттарда канцерогендик кооптуулук кездешпегени менен ал азыктарды колдон келсе жебей койгондон өтөрү жок экенин баса белгилеген.
Жаңылыктар түрмөгү
0