Окумуштуулар өлүмдү эрте чакырган азык-түлүктөрдү тизмектеди

© Sputnik / Владимир Песня / Медиабанкка өтүүЖумуртка. Архив
Жумуртка. Архив - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Күн сайын холестеринди 300 миллиграммдан колдонуу жүрөк-кан тамыр ооруларын 17 пайызга, ал эми жалпы өлүм тобокелдигин 18 пайызга жогорулатат.

БИШКЕК, 19-мар. — Sputnik. Курамында холестерини бар азыктарды жана жумуртканы байма-бай колдонуу жүрөк-кан тамыр ооруларына кабылуу коркунучун жогорулатып, өлүмдүн эрте келишин шарттайт. Бул туурасында "Известия" агенттиги АКШдагы окумуштуулардын пикирине таянып жазды.

Сбор черники в лесу в Новгородской области - Sputnik Кыргызстан
Кадимки кара моюлдун ден соолукка пайдалуу экени аныкталды
Адистер ар улуттагы 30 миңге чукул адамдын катышуусунда алты ирет иликтөө жүргүзүшкөн. Ыктыярчылар узун тизмеден турган тамак-аштын анкетасын толтуруп, бир айда же жыл ичинде эмне жегенин белгилешкен. Катышуучулардын ден соолугуна 31 жыл бою көзөмөл жүргүзүлүп турган. Бул убакытта аларда 5,4 миңинен жүрөк-кан тамыр оорусу аныкталып, дагы башка себептер менен 6132 өлүм катталган.

Көрсө күн сайын 300 миллиграмм тамак-аш холестеринин колдонуу жүрөк-кан тамыр ооруларын 17 пайызга, ал эми жалпы өлүм тобокелдигин 18 пайызга жогорулаткан.

Мындан тышкары, жумасына 3-4 даана жумуртка жеп туруу дагы жүрөк-кан тамыр ооруларын 6 пайызга, ал эми жалпы өлүм тобокелдигин 8 пайызга көтөргөн.

Мындан улам окумуштуулар адамдарды холестеринди аз өлчөмдө колдонууга чакырат. Ошондой эле жумуртканы, кызыл алманы, кайра иштетилген этти жана майлуу сүт азыктарын ченеми менен жегенди кеңеш беришкен.

Жаңылыктар түрмөгү
0